Modal title

Copyright © Newspaper Theme.

Read More

தமிழ் கற்கலாம் – Lesson 28: Talking About Daily Activities

- Advertisement -

வணக்கம்! (Vaṇakkam!)
Welcome to Lesson 28! 😊

This lesson will cover:
✅ Common verbs related to daily life.
✅ How to describe your daily routine.
✅ Conversations about daily activities.
✅ Useful Tamil proverbs related to time and work.


🔹 1️⃣ Common Daily Life Verbs (தினசரி செயல் வார்த்தைகள்)

Here are some essential verbs to describe daily activities:

- Advertisement -
EnglishTamilPronunciation
Wake upஎழுEḻu
Brush (teeth)பல்லு தேக்குPallu tēkku
Wash (face)முகம் கழுவுMugam kaḻuvu
Take a bathகுளிKuḷi
Get dressedஉடை அணைUṭai aṇai
Eatசாப்பிடுSāppiḍu
DrinkகுடிKuḍi
Goபோ
Comeவா
Workவேலை செய்Vēlai sei
StudyபடிPaḍi
PlayவிளையாடுViḷaiyāḍu
Sleepதூங்குTūṅku
Watch TVதொலைக்காட்சி பார்Tolaikkāṭci pār

👉 Exercise: Try forming sentences with:

  • எழு (wake up)
  • குளி (bathe)
  • வேலை செய் (work)

🔹 2️⃣ How to Describe Your Daily Routine (உங்கள் தினசரி வாழ்க்கை)

Let’s see how to say a simple daily routine in Tamil:

- Advertisement -

My Daily Routine (என் தினசரி வாழ்கை)

🔹 “நான் காலையில் ஆறு மணிக்கு எழுகிறேன்.”
(Nāṉ kālaiyil āṟu maṇikku eḻukiṟēṉ.) → “I wake up at 6 AM.”

🔹 “பிறகு பல்லு தேக்குகிறேன்.”
(Piṟaku pallu tēkkiṟēṉ.) → “Then I brush my teeth.”

🔹 “குளித்த பிறகு காலை உணவு சாப்பிடுகிறேன்.”
(Kuḷitta piṟaku kālai uṇavu sāppiḍukiṟēṉ.) → “After bathing, I eat breakfast.”

- Advertisement -

🔹 “நான் வேலைக்குச் செல்கிறேன்.”
(Nāṉ vēlaiyukkuc celkiṟēṉ.) → “I go to work.”

🔹 “மாலை வீடு திரும்பி, சிறிது நேரம் படிக்கிறேன்.”
(Mālai vīṭu tirumpi, ciṟitu nēram paḍikkiṟēṉ.) → “In the evening, I return home and study for a while.”

🔹 “இரவில் தொலைக்காட்சி பார்த்து உறங்குகிறேன்.”
(Iravil tolaikkāṭci pārttu uṟaṅkukiṟēṉ.) → “At night, I watch TV and sleep.”


🔹 3️⃣ Real-Life Conversations Using Daily Activities

Conversation 1: Morning Routine

🔹 Person 1:
“நீ எத்தனை மணிக்கு எழுவாய்?”
(Nī ettaṉai maṇikku eḻuvāy?)
→ “What time do you wake up?”

🔹 Person 2:
“நான் காலை ஆறு மணிக்கு எழுவேன்.”
(Nāṉ kālai āṟu maṇikku eḻuvēṉ.)
→ “I wake up at 6 AM.”

🔹 Person 1:
“பிறகு என்ன செய்வாய்?”
(Piṟaku eṉṉa ceyvāy?)
→ “What do you do next?”

🔹 Person 2:
“நான் பல்லு தேக்கி, குளித்து, காலை உணவு சாப்பிடுவேன்.”
(Nāṉ pallu tēkki, kuḷittu, kālai uṇavu sāppiḍuvēṉ.)
→ “I brush my teeth, take a bath, and eat breakfast.”


Conversation 2: Evening Routine

🔹 Person 1:
“நீ வேலை முடித்த பிறகு என்ன செய்வாய்?”
(Nī vēlai muṭitta piṟaku eṉṉa ceyvāy?)
→ “What do you do after work?”

🔹 Person 2:
“நான் வீடு திரும்பி, சிறிது நேரம் புத்தகம் படிப்பேன்.”
(Nāṉ vīṭu tirumpi, ciṟitu nēram puttakam paḍippēṉ.)
→ “I return home and read a book for a while.”

🔹 Person 1:
“பிறகு என்ன செய்வாய்?”
(Piṟaku eṉṉa ceyvāy?)
→ “What do you do next?”

🔹 Person 2:
“நான் தொலைக்காட்சி பார்த்து உறங்குகிறேன்.”
(Nāṉ tolaikkāṭci pārttu uṟaṅkukiṟēṉ.)
→ “I watch TV and sleep.”


🔹 4️⃣ Tamil Proverbs About Time & Work (நேரம் மற்றும் வேலை தொடர்பான பழமொழிகள்)

  1. “கைகூலி தின்றால் கல்லும்தின்ன வேண்டும்.”
    (Kaikūli tiṉṟāl kallum tiṉṉa vēṇṭum.)
    → “If you earn money, you must work hard for it.”
  2. “அறிவுள்ளவன் நேரம் போகாமல் செயல்படுவான்.”
    (Aṟivuḷḷavaṉ nēram pōkāmal ceyalpaṭuvāṉ.)
    → “A wise person utilizes time efficiently.”
  3. “தயக்கம் நாசத்துக்கு வழி.”
    (Tayakkam nācattukku vaḻi.)
    → “Hesitation leads to destruction.”
  4. “காலம் கரையாது; வேலை தள்ளிப் போகாது.”
    (Kālam karaiyātu; vēlai taḷḷip pōkātu.)
    → “Time doesn’t stop, and work doesn’t wait.”

🌟 What’s Next? (அடுத்த பாடம்)

In Lesson 29, we will learn how to give directions and talk about locations in Tamil!

We noticed you're visiting from France. We've updated our prices to Euro for your shopping convenience. Use United States (US) dollar instead. Dismiss