(Pure Tamil Words Only – No Sanskrit Influence)
வணக்கம்! (Vaṇakkam!) Welcome to Lesson 6! In this lesson, we will learn: How to ask for directions in Tamil.
Common phrases for giving directions.
How to ask for help in different situations.
Speaking practice for real-life use.
Asking for Directions (திசை கேட்பது)
When you are in a new place, you might need to ask for directions. Here are some useful phrases:
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Where is the temple? | கோவில் எங்கே? | Kōvil eṅkē? |
How do I go to the market? | சந்தைக்கு எப்படி போகலாம்? | Cantaiyku eppaṭi pōkalām? |
Which way is the bus stand? | பேருந்து நிலையம் எந்த வழியில்? | Pēruntu nilaiyam enta vaḻiyil? |
Is the railway station far? | புகையிரத நிலையம் தொலைவா? | Pukaiyirata nilaiyam tolaivā? |
How many minutes will it take? | எத்தனை நிமிடம் ஆகும்? | Ettaṉai nimiṭam ākum? |
Can you show me on the map? | வரைபடத்தில் காட்ட முடியுமா? | Varaipaṭattil kāṭṭa muṭiyumā? |
Example Conversation:
நீங்கள் கோவிலுக்கு எப்படி செல்லலாம்? (Nīṅkaḷ kōvilukku eppaṭi cellalām?) → (How can I go to the temple?)
நீங்கள் நேராக சென்று இடது பக்கம் திரும்புங்கள். (Nīṅkaḷ nērāka ceṉṟu iṭatu pakkam tirumbuṅkaḷ.) → (Go straight and turn left.)
Exercise: Try asking for directions to a nearby place in Tamil!
Giving Directions (திசை சொல்வது)
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Go straight | நேராக செல்லுங்கள் | Nērāka celluṅkaḷ |
Turn left | இடது பக்கம் திரும்புங்கள் | Iṭatu pakkam tirumbuṅkaḷ |
Turn right | வலது பக்கம் திரும்புங்கள் | Valatu pakkam tirumbuṅkaḷ |
Walk forward | முன்னால் நடந்து செல்லுங்கள் | Muṉṉāl naṭantu celluṅkaḷ |
Go back | பின்புறம் செல்லுங்கள் | Piṉpuṟam celluṅkaḷ |
Cross the road | சாலை கடக்குங்கள் | Cālai kaṭakkuṅkaḷ |
Near | அருகில் | Arukil |
Far | தொலைவில் | Tolaivil |
Example Sentences:
நேராக சென்று வலது பக்கம் திரும்புங்கள். (Nērāka ceṉṟu valatu pakkam tirumbuṅkaḷ.) → (Go straight and turn right.)
பேருந்து நிலையம் அருகில்தான் உள்ளது. (Pēruntu nilaiyam arukiltāṉ uḷḷatu.) → (The bus stand is nearby.)
நீங்கள் சாலையை கடந்து போனால் சந்தை இருக்கும். (Nīṅkaḷ cālaiyai kaṭantu pōṉāl cantai irukkum.) → (If you cross the road, the market will be there.)
Exercise: Give directions to a friend in Tamil!
Asking for Help (உதவி கேட்பது)
Sometimes, you may need help in different situations. Here are useful Tamil phrases:
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Can you help me? | நீங்கள் எனக்கு உதவ முடியுமா? | Nīṅkaḷ eṉakku utava muṭiyumā? |
I need help | எனக்கு உதவி தேவை | Eṉakku utavi tēvai |
I lost my way | நான் வழி தொலைந்துவிட்டேன் | Nāṉ vaḻi tolaintuviṭṭēṉ |
Where is the hospital? | மருத்துவமனை எங்கே? | Maruttuvamaṉai eṅkē? |
Please call an ambulance | தயவுசெய்து மருத்துவ வண்டியை அழைக்கவும் | Tayavuceytu maruttuva vaṇṭiyai aḻaikkaṉum |
My phone is not working | என் கைபேசி செயல்படவில்லை | Eṉ kaipēci ceyalpaṭavillai |
I don’t understand | எனக்குப் புரியவில்லை | Eṉakkup puriyavillai |
Speak slowly, please | தயவுசெய்து மெதுவாக பேசுங்கள் | Tayavuceytu metuvāka pētuṅkaḷ |
Example Conversations:
எனக்கு உதவி தேவை! (Eṉakku utavi tēvai!) → (I need help!)
என்ன உதவி வேண்டும்? (Eṉṉa utavi vēṇṭum?) → (What help do you need?)
Exercise: Try asking for help in Tamil in different scenarios.
Emergency Phrases (அவசரக் கால வார்த்தைகள்)
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Help! | உதவுங்கள்! | Utavuṅkaḷ! |
Fire! | தீ! | Tī! |
Danger! | அபாயம்! | Apāyam! |
Stop! | நிற்கவும்! | Niṟkavum! |
Call the police! | காவலரை அழைக்கவும்! | Kāvalarai aḻaikkaṉum! |
I need a doctor | எனக்கு மருத்துவர் தேவை | Eṉakku maruttuvaṉ tēvai |
நீங்கள் காவலரை அழைக்க முடியுமா? (Nīṅkaḷ kāvalarai aḻaikka muṭiyumā?) → (Can you call the police?)
தயவுசெய்து என்னை மருத்துவமனைக்கு அழைத்துச் செல்லுங்கள். (Tayavuceytu eṉṉai maruttuvamaṉaikku aḻaittu celluṅkaḷ.) → (Please take me to the hospital.)
Exercise: Learn and memorize emergency phrases!
Speaking & Writing Practice (பேச்சு மற்றும் எழுத்து பயிற்சி)
Writing Exercise: Write 5 sentences giving directions in Tamil.
Speaking Practice: Ask a friend for directions in Tamil and try responding.
Listening Practice: Listen to Tamil announcements and try to understand directions.
Conversation Challenge: Imagine you are lost. Ask for help in Tamil!
What’s Next? (அடுத்த பாடம்)
In Lesson 7, we will learn how to talk about time, days, and months in Tamil! Keep practicing and enjoy your Tamil journey!
Would you like more exercises or examples?