(Pure Tamil Words Only – No Sanskrit Influence)
வணக்கம்! (Vaṇakkam!) Welcome to Lesson 6! In this lesson, we will learn:
✅ How to ask for directions in Tamil.
✅ Common phrases for giving directions.
✅ How to ask for help in different situations.
✅ Speaking practice for real-life use.
🔹 1️⃣ Asking for Directions (திசை கேட்பது)
When you are in a new place, you might need to ask for directions. Here are some useful phrases:
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Where is the temple? | கோவில் எங்கே? | Kōvil eṅkē? |
How do I go to the market? | சந்தைக்கு எப்படி போகலாம்? | Cantaiyku eppaṭi pōkalām? |
Which way is the bus stand? | பேருந்து நிலையம் எந்த வழியில்? | Pēruntu nilaiyam enta vaḻiyil? |
Is the railway station far? | புகையிரத நிலையம் தொலைவா? | Pukaiyirata nilaiyam tolaivā? |
How many minutes will it take? | எத்தனை நிமிடம் ஆகும்? | Ettaṉai nimiṭam ākum? |
Can you show me on the map? | வரைபடத்தில் காட்ட முடியுமா? | Varaipaṭattil kāṭṭa muṭiyumā? |
Example Conversation:
👦 நீங்கள் கோவிலுக்கு எப்படி செல்லலாம்? (Nīṅkaḷ kōvilukku eppaṭi cellalām?) → (How can I go to the temple?)
👴 நீங்கள் நேராக சென்று இடது பக்கம் திரும்புங்கள். (Nīṅkaḷ nērāka ceṉṟu iṭatu pakkam tirumbuṅkaḷ.) → (Go straight and turn left.)
👉 Exercise: Try asking for directions to a nearby place in Tamil!
🔹 2️⃣ Giving Directions (திசை சொல்வது)
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Go straight | நேராக செல்லுங்கள் | Nērāka celluṅkaḷ |
Turn left | இடது பக்கம் திரும்புங்கள் | Iṭatu pakkam tirumbuṅkaḷ |
Turn right | வலது பக்கம் திரும்புங்கள் | Valatu pakkam tirumbuṅkaḷ |
Walk forward | முன்னால் நடந்து செல்லுங்கள் | Muṉṉāl naṭantu celluṅkaḷ |
Go back | பின்புறம் செல்லுங்கள் | Piṉpuṟam celluṅkaḷ |
Cross the road | சாலை கடக்குங்கள் | Cālai kaṭakkuṅkaḷ |
Near | அருகில் | Arukil |
Far | தொலைவில் | Tolaivil |
Example Sentences:
🔹 நேராக சென்று வலது பக்கம் திரும்புங்கள். (Nērāka ceṉṟu valatu pakkam tirumbuṅkaḷ.) → (Go straight and turn right.)
🔹 பேருந்து நிலையம் அருகில்தான் உள்ளது. (Pēruntu nilaiyam arukiltāṉ uḷḷatu.) → (The bus stand is nearby.)
🔹 நீங்கள் சாலையை கடந்து போனால் சந்தை இருக்கும். (Nīṅkaḷ cālaiyai kaṭantu pōṉāl cantai irukkum.) → (If you cross the road, the market will be there.)
👉 Exercise: Give directions to a friend in Tamil!
🔹 3️⃣ Asking for Help (உதவி கேட்பது)
Sometimes, you may need help in different situations. Here are useful Tamil phrases:
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Can you help me? | நீங்கள் எனக்கு உதவ முடியுமா? | Nīṅkaḷ eṉakku utava muṭiyumā? |
I need help | எனக்கு உதவி தேவை | Eṉakku utavi tēvai |
I lost my way | நான் வழி தொலைந்துவிட்டேன் | Nāṉ vaḻi tolaintuviṭṭēṉ |
Where is the hospital? | மருத்துவமனை எங்கே? | Maruttuvamaṉai eṅkē? |
Please call an ambulance | தயவுசெய்து மருத்துவ வண்டியை அழைக்கவும் | Tayavuceytu maruttuva vaṇṭiyai aḻaikkaṉum |
My phone is not working | என் கைபேசி செயல்படவில்லை | Eṉ kaipēci ceyalpaṭavillai |
I don’t understand | எனக்குப் புரியவில்லை | Eṉakkup puriyavillai |
Speak slowly, please | தயவுசெய்து மெதுவாக பேசுங்கள் | Tayavuceytu metuvāka pētuṅkaḷ |
Example Conversations:
👧 எனக்கு உதவி தேவை! (Eṉakku utavi tēvai!) → (I need help!)
👨 என்ன உதவி வேண்டும்? (Eṉṉa utavi vēṇṭum?) → (What help do you need?)
👉 Exercise: Try asking for help in Tamil in different scenarios.
🔹 4️⃣ Emergency Phrases (அவசரக் கால வார்த்தைகள்)
English | Tamil | Pronunciation |
---|---|---|
Help! | உதவுங்கள்! | Utavuṅkaḷ! |
Fire! | தீ! | Tī! |
Danger! | அபாயம்! | Apāyam! |
Stop! | நிற்கவும்! | Niṟkavum! |
Call the police! | காவலரை அழைக்கவும்! | Kāvalarai aḻaikkaṉum! |
I need a doctor | எனக்கு மருத்துவர் தேவை | Eṉakku maruttuvaṉ tēvai |
🔹 நீங்கள் காவலரை அழைக்க முடியுமா? (Nīṅkaḷ kāvalarai aḻaikka muṭiyumā?) → (Can you call the police?)
🔹 தயவுசெய்து என்னை மருத்துவமனைக்கு அழைத்துச் செல்லுங்கள். (Tayavuceytu eṉṉai maruttuvamaṉaikku aḻaittu celluṅkaḷ.) → (Please take me to the hospital.)
👉 Exercise: Learn and memorize emergency phrases!
🔹 5️⃣ Speaking & Writing Practice (பேச்சு மற்றும் எழுத்து பயிற்சி)
✅ Writing Exercise: Write 5 sentences giving directions in Tamil.
✅ Speaking Practice: Ask a friend for directions in Tamil and try responding.
✅ Listening Practice: Listen to Tamil announcements and try to understand directions.
✅ Conversation Challenge: Imagine you are lost. Ask for help in Tamil!
🌟 What’s Next? (அடுத்த பாடம்)
In Lesson 7, we will learn how to talk about time, days, and months in Tamil! Keep practicing and enjoy your Tamil journey! 😊
Would you like more exercises or examples? 🚀